2020-12-11 08:05:25• hírek • Bede Emőke

Felszámolták az utolsó ASP-gócokat is a megyében

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság arról értesítette híroldalunkat péntek délelőtt, hogy e hét folyamán sikerült felszámolni az utolsó afrikai sertéspestis-gócokat is a megye területén. A hatóság hangsúlyozza, megtettek minden szükséges óvintézkedést, hogy megelőzzék a betegség újbóli felbukkanását.

Sajnos a betegség azonban nem csak a háztáji sertések kapcsán okozott veszteséget, hanem a vadállományban is. Egyrészt a megyénk területén fellelt 257 darab elhullott vaddisznó közül 201-nek pozitív lett az ASP-tesztje, másrészt maguk a vadászok is kilőttek az afrikai sertéspestis megjelentése óta 2.573 vaddisznót, ám ezek közül csupán 124 állat hordozta a kórokozót.


Noha egyelőre sikerült gátat szabni a betegségnek, az élő- vagy már feldolgozott sertést értelemszerűen továbbra sem szabad hivatalos dokumentumok nélkül hozni-vinni. Egy Máramaros megyei állatszállító e törvényt nem tartotta szem előtt, amikor be nem regisztrált sertéseket utaztatott megyénk területén keresztül. A peches sofőr egy közúti ellenőrzés során bukott le, s mulasztásáért 1.500 lejes bírságot szabtak ki rá az igazgatóság munkatársai.


Madárinfluenza Európa-szerte


A DSVSA midezek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban Európa több országában is felütötte fejét a H5N8 típusú madárinfluenza. A vadmadarak állományát illetően a legtöbb esetet Hollandiából, Németországból, Dániából, Írországból, Belgiumból, Franciaországából, Svédországból, Horvátországból, Angliából és Lengyelországból jelentették, viszont mostanra már csirkefarmokra is bejutott a madárinfluenza, mi több, december 4-én egy ukrajnai gazdaságban is kimutatták a betegség jelentétét. Ez Románia tekintetében már csak azért is különösen fontos információ, mert a vándormadarak a madárinfluenza leggyakoribb közvetítői, az ország pedig a vadmadarak vonulási útvonalába esik.


Az igazgatóság közleménye szerint a Szatmár megyei állatvásárok további rendelkezésig zárva tartanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: